Interpreţii, cercetătorii, studenţii vor avea un nou tip de viză turistică pentru ţările membre ale Uniunii Europene în situaţia în care călătoresc pentru mai mult de 90 de zile timp de şase luni şi nu doresc să locuiască într-un anumit stat pentru mai mult de trei luni.

Este una dintre propunerile adoptate de Comisia Europeană în luna aprilie pentru îmbunătăţirea regimului vizelor.

Alte modificări se referă la reducerea termenului de prelucrare a cererii de viză de la 15 la 10 zile şi creşterea termenului limită pentru depunerea unei cereri de la trei la şase luni, ceea ce permite călătorilor să îşi planifice voiajul şi să evite sezoanele de vârf. Formularul pentru solicitarea vizei a fost simplificat şi poate fi completat electronic, însă numai în cazul în care solicitantul nu este la prima cerere. Cei care solicită viza pentru prima dată şi, de asemenea, sunt obligaţi să furnizeze date biometrice, sunt nevoiţi să depună cererile la ghişee.

În vederea promovării turismului pe termen scurt, viza la frontierele externe va putea fi emisă de statele membre în cadrul unui regim temporar, şi numai după publicarea şi anunţarea modalităţilor de organizare ale sistemului. Viza astfel obţinută este valabilă numai pe teritoriul statului membru emitent şi acordă titularului dreptul de şedere pentru cel mult 15 zile calendaristice.

Noutăţile au fost anunţate de Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism.