În primăvară, am găsit prin preumblările mele pe Internet o galerie foto despre cele mai frumoase scări din lume, pe care oameni plini de creativitate le-au transformat, cu ajutorul picturii, în adevărate obiective turistice. Văzând cum niște simple trepte, din diferite colțuri urbane ale lumii, au schimbat înfățișarea monotă a cartierelor respective, m-am întrebat când vom vedea ceva similar și în România, căci nu ducem lipsă de scări urbane unde ne putem pune creativitatea în valoare.

Săptămâna trecută, am aflat că la Târgu Mureș a fost pus în practică primul proiect de acest fel, Digital Transilvania, realizat în colaborare cu Liceul Vocațional de Artă din oraș. Astfel, scările Rakoczi au fost pictate, cu vopsele neparmanente (căci inițiativa a stârnit discuții aprinse pe rețelele de socializare, cu numeroase voci nemulțumite de rezultat), imaginile alese fiind motive tradiționale ardelenești stilizate.

Iar inițiatorii proiectului au înscris scările Rakoczi într-o competiție online, derulată de portalul boredpanda.org, privind desemnarea celor mai frumoase trepte din lume. Până în prezent, utilizatorii au propus 24 de proiecte, scările Rakoczi aflându-se pe primul loc, cu 340 de puncte obținute în urma voturilor online.

Și tot săptămâna trecută, mi-a ieșit în cale pe Facebook un alt proiect de scări pictate, de data asta din București. Initiative Romania și artista Eva Radu au schimbat înfățișarea singurei străzi în trepte din Capitală. Opt dintre clădirile cele mai cunoscute din București au fost pictate pe treptele acestei stăduțe ce duce spre Dealul Filaret și Hotelul Carol Park.

Strada Xenofon, Bucuresti Foto: Initiative Romania

Strada Xenofon, Bucuresti
Foto: Initiative Romania