Global Heritage Fund a atras astăzi atenția, cu ocazia Zilei Internaționale a Patrimoniului Mondial, asupra eforturilor de conservare pe care le-a demarat cu privire la situația a cinci situri culturale de importanță mondială. Pe lista GHF se află și frumoasele noastre sate medievale din Transilvania.

Anual, organizația identifică bijuterii arhitecturale, culturi și tradiții mai puțin celebre la nivel global, dar cu o importanță deosebită în cadrul patrimoniului mondial, a căror viitor este pus sub semnul întrebării de expansiunea urbană necontrolată, de turismul haotic și de distrugerea obiectivelor culturale. În etapa următoare, GHF demarează, împreună cu autoritățile și comunitățile locale, proiecte de conservare a acestor situri și de dezvoltare a unui turism responsabil.

„Multe situri culturale sunt în pericol, mai ales în țările în dezvoltare, și au nevoie de o intervenție promptă din partea comunității internaționale. Sperăm că lista noastră va reprezenta un imbolt pentru comunitățile locale cu privire la păstrarea și transmiterea mai departe a moștenirii acestor situri”, explică Vince Michael, directorul executiv al GHF, citat de CNN.

Columbia, China, Turcia, Guatemala și România

Lista de anul acesta cuprinde Orașul Dispărut (Ciudad Perdida) –  Columbia, satele minorităților din provincia Guizhou – China, Gobekli Tepe – Turcia, regiunea Mirador – Guatemala și satele medievale din Transilvania – România.

Potrivit GHF, aceste situri au fost alese fie pentru importanța lor istorică, fie pentru aici se păstrează încă o serie de tradiții și obiceiuri unicat, specifice pentru  zonele respective.

„Ciudad Perdida a fost, odată, un centru înfloritor al vieții politice, sociale și economice din Columbia, iar Gobekli Tepe este cel mai vechi lăcaș cu funcțiune religioasă descoperit până în prezent. Pe măsură aceste locuri au devenit cunoscute la nivel internațional, turismul haotic și jafurile au început să le pună în pericol existența. Satele din China și Transilvania au fost incluse datorită zestrei lor culturale tradiționale, moștenire erodată de dezvoltarea urbană și industrializare. Iar regiunea Mirador, din Guatemala, a fost selectată deoarece construcțiile de locuințe au distrus 70% din suprafețele împădurite în ultimul deceniu”, mai spune Vince Michael.

Satele medievale din Transilvania, promovate de un britanic

Valoarea și importanța satelor medievale transilvane pentru patrimoniul cultural mondial sunt susținute de GHF în parteneriat cu o asociație înființată de un britanic, William Blacker, stabilit în România în anii `90. După lansarea unei cărți, intitulată sugestiv „Pe drumul fermecat”, Blacker a înființat o aosciație, Fondul Anglo-Român pentru Arhitectură Tradițională, și a lansat o campanie susținută de promovare și conservare a satelor săsești din Transilvania.

Iar anul acesta, asociația britanicului și GHF au demarat un proiect comun,  Proiectul de Conservare a Satelor din Carpați, prin intermediul căruia vor să coopteze și guvernul și comunitățile lcoale în acțiunea de conservare a peisajului cultural unic al satelor medievale din Transilvania. „Satele din Transilvania, cu căpițele lor de fân și pădurile care le înconjoară, reprezintă ultimul peisaj medieval autentic al Europei. Iar acum e amenințat serios de neglijență și modernizare necontrolată. Trebuie să facem tot ce putem pentru a salva aceasta regiune pitorească și la fel de importantă pentru patrimoniul cultural mondial precum Toscana sau Cotswolds”, este mesajul transmis de William Blake pe site-ul Global Heritage Fund.