La 25 de ani de la Revoluție, comunismul și spectrul dictatorului Nicolae Ceaușescu marchează încă viața României, iar domeniul turismului nu face excepție. Zeci de mii de turiști străini care ajung în București se simt atrași, ca un magnet, de grandiosul Palat al Parlamentului, dar și de alte clădiri sau locuri din țară a căror istorie e strâns legată de dictatura comunistă. Un asemenea exemplu sunt și cabanele de vânătoare ridicate pentru a satisface dorințele liderului comunist Nicolae Ceaușescu, a căror servicii sunt căutate de numeroși turiști, atât români, cât și străini, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ivisit.ro și Emunte.ro vă invită să descoperiți patru dintre cabanele de vânătoare preferate de nomenclatura comunistă, care au devenit, după Revoluție, unități de cazare pentru străinii și românii amatori de experiențe turistice inedite.

Cabana Paltinu

Situată la peste 2.000 de metri altitudine, la Bâlea Lac, Cabana Paltinu era preferata lui Nicolae Ceaușescu în luna octombrie, dictatorul venind aici, din 1972 când a fost construită, pentru a participa la vânătoarea anuală de capre negre, relatează jurnaliștii de la Emunte.ro. Atunci când Nicolae Ceaușescu venea la Paltinu, Transfăgărășanul era închis și nimeni nu avea voie să intre.

Renovată și modernizată în 2007-2008, cabana a fost clasificată ca fiind de trei stele, dispune de 34 de locuri de cazare în două apartamente și 15 camere cu paturi twin și matrimoniale, saună și sală de fitness. Tarifele actuale, potrivit site-ului cabanei, pornesc de la 145 lei / camera dublă în regim single și ajung până la 250 de lei pentru apartamente. Administratorul cabanei a păstrat, aproape neschimbat, apartamentul folosit de dictatorul comunist.

Cabana Paltinu

Cabana Dealul Negru

În anii ’80, cabana Dealul Negru, din Munții Călimani, a fost construită special pentru vânătorile de urși bruni la care participa Ceaușescu, astfel încât acesta să nu mai fie nevoit să străbată cei cinci kilometri de la cazarea sa din satul Cușma și până în pădurile unde avea loc vânătoarea. Și pentru că drumul de acces la cabană era dificil, dictatorul a comandat amenajarea unui heliport pentru a veni cu elicopterul.

Cabana se află în proprietatea Romsilva, are o capacitate de 20 de locuri, iar pentru tarife și disponibilități trebuie contactată Direcția Silvică Bistrița.

Cabana Dealul Negru

Cabana Ivo

În 1971, Nicolae Ceaușescu a ordonat construcția cabanei din apropierea localității Zetea, județul Harghita, pentru a avea unde să se cazeze, împreună cu șefii de guvern, atunci când participa la vânătorile de urși organizate toamna, relatează emunte.ro.

Clădirea are două camere la parter și trei la etaj și păstrează integral obiectele de mobilier și decorațiunile din vremea liderului comunist, chiar dacă a fost renovată în 1996 și 2006. Detalii despre tarife și disponibilități pot fi solicitate la Direcția Silvică Harghita.

Cabana Ivo

Cabana Hadar

În Munții Buzăului, Ceaușescu a construit Cabana Hadar în 1985 pentru a organiza partide de vânătoare de mistreți și urși. În prezent, vechiul așezământ de vânătoare poartă numele de Cabana Hadar Nature Resort, un complex ce se întinde pe 63 de hectare și care oferă facilități de cinci stele.

Oferta cabanei cuprinde trei apartamente, un junior suite, trei camere premium, două camere standard cu pat twin sau matrimonial și două camere single. Iar din septembrie anul acesta, cabana poate fi închiriată numai în întregime, detalii despre tarife și disponibilități putând fi obținute de pe pagina web a resortului.

Cabana Hadar

Ivisit.ro vă recomandă și: