Face imagine României într-un mod natural şi sincer şi e mai eficient decât orice campanie făcută de autorităţi în afara graniţelor. Prinţul Charles se declară cucerit de România şi susţine că a ajuns să iubească ţara pentru „frumuseţea naturală unică şi nepătată, pentru peisajele fascinante şi comunităţile rurale”.

Vine de 16 ani în România şi de la simplu turist, care a dormit pe jos, în chilia unei mănăstiri, la început, acum deţine cel puţin zece proprietăţi, personal şi prin intermediul Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”: Conacul Apafi din localitatea Mălâncrav, judeţul Sibiu, o locuinţă în Viscri, judeţul Braşov, patru în Valea Zălanului, judeţul Covasna şi alte patru în satul Breb din judeţul Maramureş.

„Este minunat ca în România aveţi foarte multe ferme de mici dimensiuni. Iar felul în care se cultivă pământul a creat niste peisaje fenomenale şi o biodiversitate uimitoare. Pajiştile cu flori sălbatice sunt absolut unice, nu doar în Europa, ci în toata lumea. Nu mai există aşa ceva în altă parte. Peisajele extraordinare cu păşuni, pajişti şi păduri”, spune Prinţul Charles într-un interviu acordat în exclusivitate Ştirilor Pro Tv.

Într-un discurs susţinut la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa, membrul casei regale britanice a spus că frumuseţile României reprezintă „un tezaur european şi internaţional” şi că „românii au motive de mândrie”.

„Această mândrie ar trebui să vă determine să faceţi tot posibilul pentru a vă păstra stilul tradiţional de viaţă şi arhitectura istorică”, a spus Prinţul Charles, care a mărturisit că „speră şi se roagă” ca România să îşi poată păstra aceste comori la fel ca Italia şi Elveţia, două ţări care au înţeles că pot fi moderne şi să îşi păstreze valorile rurale în acelaşi timp. Zonele care l-au cucerit prin arhitectura şi peisajele lor sunt Bucovina, Maramureş, satele din Transilvania, dar şi cele din Oltenia.

Prinţul Charles a venit marţi în România şi a plecat sâmbătă. A mers la locuinţa sa din satul braşovean Viscri şi a discutat cu un arhitect despre lucrările de extindere a acesteia. Miercuri a vizitat Biserica Neagră şi le-a mărturisit jurnaliştilor că se simte foarte bine la Braşov. Joi a mers în Valea Zălanului din Covasna, unde are mai multe proprietăţi şi a participat la o petrecere într-o livadă, unde a mâncat mămăligă cu brânză şi a ascultat muzică populară maghiară.

Înainte să plece din România s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, care i-a mulţumit pentru vizită şi pentru prietenia pe care a arătat-o, în toţi aceşti ani, României şi poporului român. Şi tot sâmbătă a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti.

Ivisit.ro îţi recomandă şi: