20 de milioane de turiști din lumea întreagă s-au îndreptat, doar anul trecut, spre țara zeilor din Olimp, atrași de plajele cu nisip auriu și apele de smarald ale Mediteranei, Mării Egee sau cele ale Mării Ionice. Iar frumusețea și, mai ales, modul în care sunt îngrijite și facilitățile oferite de aceste plaje au impus Grecia în topuri internaționale de renume. Astfel, după ce, în primăvară, 21 de plaje și 10 porturi pentru yahturi au primit distincția Blue Flag, impunând Grecia pe locul 2 la nivel global (408 în total), la sfârșitul lunii mai patru plaje din insulele grecești au intrat în top 100 mondial al celor mai frumoase plaje.

Potrivit topului realizat de cunoscutul site de recomandări turistice Tripadvisor, plaja Elafonisi din Creta a intrat în top 20, iar Egremni (Lefkada), Myrtos (Kefalonia) și Navagio (Zakynthos) sunt menționate în restul clasamentului.

Creta, Lefkada și Kefalonia

Micuța plajă, prea izolată pentru fluxurile de turiști până nu demult, a devenit una dintre principalele atracții ale insulei Creta odată cu amenajarea drumului de acces, în prezent fiind puțin cam complicat să mai găsești un loc unde să faci plajă fără a fi înconjurat de alți oameni. Situată pe coasta de vest a Cretei, plajele din Elafonisi, cu nisipul lor de un alb uimitor, au ajuns anul acesta pe locul 5 în topul celor mai frumoase plaje din Europa și pe locul 17 în topul mondial realizat de Tripadvisor. Însă, decizia recentă a autorităților de la Atena de a scoate la vânzare mai multe porțiuni a stârnit reacții aprigi din partea comunității locale, dar și a ONG-urilor de mediu, care se tem că frumusețea și virginitatea acestora vor fi compromise iremediabil.

Considerată una dintre insulele grecești cu cea mai luxuriantă vegetație, Lefkada cuprinde și una dintre cele mai frumoase 100 de plaje din lume: Egremni. Celebră datorită apelor sale de culoarea turcoazului și a nisipului fin și alb, Egremni e o plajă care își cere tributul din partea turiștilor: cele 347 de trepte ce coboară de pe stâncile înalte de 150 de metri pot fi un factor descurajant pentruu unii dintre ei. Dar odată ajunși pe plajă, efortul va fi meritat din plin!

De-a lungul anilor, Myrthos, plaja cu formă unui arc de cerc aflată la poalele dealurilor din nordul Kefaloniei a fost menționată de nenumărată ori în topurile de profil internaționale. Apele sale cristaline, stâncile de un alb orbitor și vegetația luxuriantă de pe vârfurile lor creează un decor spectaculos, apreciat de turiști.

Shipwreck Beach, plaja emblematică a Greciei

Navagio sau Shipwreck Beach, așa cum îi spun localnicii din Zakynthos, a devenit, în ultimii ani, imaginea emblematică, la nivel național și internațional atunci când vine vorba despre plajele grecești. Până să ajung, în septembrie anul trecut, pe micuța insulă din Marea Ionică, n-am avut nici cea mai mică idee despre localizarea acestei plaje pe care de altfel o văzusem în numeroase rânduri pe diferite materiale de promovare a plajelor grecești, fiind una dintre cele mai fotografiate plaje din întreaga Grecie.

Și probabil că dacă nu aș fi mers într-o excursie cu un ghid local, o englezoaică ce împrumutase, în cei 20 de ani stat în Zakynthos, din exuberanța și bucuria grecilor, nici nu aș fi aflat povestea plajei la care nu poți ajunge decât cu barca. Iar dacă marea este agitată, așa cum s-a întâmplat în timpul vacanței mele, nu ai altă variantă decât să admiri plaja cu epavă de pe o platformă amenajată pe stâncile de deasupra ei.

Deși pare cumva desprinsă din poveștile cu pirați datând din vremurile dominației venețiene asupra insulei, istoria plajei Navagio, denumită de localnici și Golful Contrabandiștilor, datează doar de trei decenii. La începutul anilor 80,  autoritățile grecești au dat peste o navă care făcea contrabandă cu țigări și băuturi și, pentru a reține echipajul, o vânătoare ca în filme a început în largul coastelor ioniene. Vremea nefavorabilă, dar mai ales vechimea vasului construit în Scoția, în 1937, au înclinat sorții în defavoarea contrabandiștilor, care au naufragiat pe plaja micului golf. Și cum veștile circulă mai repede ca vântul în comunitățile mici, se spune că localnicii au dat năvală în jurul epavei, reușind să-și asigure astfel rezerve de țigări pentru un an și jumătate.

Ulterior, autoritățile din Zakynthos și-au dat seama că ar fi prea costisitor și complicat să ridice epava navei naufragiate și au decis să o lase pe plaja străjuită de stânci și mare, transformând-o astfel într-un simbol al insulei, ce mai târziu a devenit o imagine emblematică pentru frumusețea și misterul plajelor grecești în general. Drept dovadă stau milioanele de fotografii realizate de turiști.

P.S. Va recomand să vizitați Insula Zakynthos, în luna septembrie, fiind cea mai potrivită perioada a anului pentru o vacanță reușită. Veți scăpa de canicula ce nu v-ar permite să vizitați prea multe obiective în timpul zilei, temperatura apei este excelentă, puteți sta la plajă întreaga zi, chiar și la ora prânzului, maximele fiind în jur de 30 de grade Celsius.

 

Ivisit.ro îţi recomandă şi: