Credeați că pașaportul american este cel mai valoros în lumea asta? Gresit! Britanicii, suedezii și finlandezii sunt cei cărora li se deschid toate aproape toate vămile lumii fără probleme.

Portalul de rezervări hoteliere Trivago și ziarul suedez Expressen.se au luat la puricat țările ale căror cetățeni trec cel mai ușor granițele altor țări, iar rezultatele au fost surprinzătoare. Țările cu cele mai multe intrări fără viză sunt Marea Britanie, Suedia, Finlanda (173 de țări în care intră fără viză), Statele Unite ale Americii, Germania, Danemarca, Luxemburg (172 de țări), Belgia, Italia și Olanda (171 de țări).

Cu excepția Statelor Unite, primele clasate se numără printre națiunile cele mai pașnice, potrivit Indexului Global Peace. Ca o paranteză, Danemarca ocupă poziția a doua în acest clasament, Finlanda a șaptea, Suedia a noua și Belgia a zecea.

Restricții nenumărate

Dacă cetățenii britanici pot intra ușor în multe dintre țările lumii, nu se poate spune același lucru despre cetățenii din Adjerbadjan și Kirgistan cărora doar 56 de țări nu le cer viză. Nici cei cu pașaport de Capu Verde, Filipine sau Republica Moldova nu au accces mai ușor la vamă, aceștia reușind să scape de viză în 57,58, respectiv 59 de țări din lume. Cetățenii din Republica Moldova au reușit anul acesta să câștige încrederea României, de la 28 aprilie a.c., accesul lor în țara noastră putându-se face fără viză.