Proiectul privind conservarea frescelor murale, datând din sec. al XVII-lea, de la Mănăstirea Dragomirna, județul Suceava, a primit, în această seară, Marele Premiu la categoria conservare în cadrul galei Europa Nostra, organizată la Viena. Dintre cele 27 de monumente incluse pe lista laureaților la sfârșitul lunii martie, șase au fost desemnate câștigătoare a Marelui Premiu și a sumei de 10.000 de euro fiecare.

De asemenea, ansamblul monahal din Suceava a câștigat și Premiul Publicului, votul desfășurându-se online, peste 10.000 de persoane exprimându-și preferințele pe site-ul organizației privind protejarea patrimoniului european.

Astfel, la categoria „Conservare”, alături de monumentul din România au mai fost declarate câștigătoare și proiectul de conservare a arhitecturii tradiționale a Caselor Walser din Alagna Valsesia (Italia) și programul de conservare pentru cooperativele vinicole din Catalonia (Spania).

Proiectul de cercetare cu privire la construcția romană cu arce de boltă, din Peloponez (Grecia) a primit Marele Premiu la categoria „Cercetare”, în timp ce la categoria „Contribuții exemplare” a fost distinsă Asociația de patrimoniu „Kempens Landscape’ din Putte (Belgia). Iar proiectul de sensibilizare „Tranziție: De la un oraș în declin, la un nou Miskolc (Ungaria)” a câștigat la categoria „Educație, formare și sensibilizare”.