In sfarsit, Ryanair a dat publicitatii lista copleta a zborurilor ce urmeaza a fi anulate in urmatorele 6 saptamani, dupa ce compania low cost a „incurcat” zilele libere ale pilotilor.

In weekend, compania irlandeza a declarat ca este nevoita sa anuleze aproximativ 470.000 de rezervari, adica intre 40 si 50 de zboruri zilnice la nivel international, si a publicat pe siteul sau LISTA completa a acestora.

Romania nu a fost ocolita de Ryanair, astfel ca cei mai afectati vor fi pasageri care au rezervat zboruri catre si dinspre Italia. Potrivit listei Ryanair, zborurile din data de 21 septembrie, de la Bucuresti catre Roma Ciampino si retur, respectiv Bucuresti- Bologna si retur, vor fi anulate. In luna octombrie, romanii care si-au planuit Milano cu operatorul low cost vor suferi, de asemenea. Cursele Ryanair din 1, 8, 15 si 22 octombrie, de la Bucuresti la Milano, respectiv de la Milano la Bucuresti, vor fi anulate.

Cum afli daca zborul tau e anulat?

Directorul de marketing al Ryanair, Kenny Jakobs, a sfatuit pasagerii care aveau rezervari la zborurile companiei sa-si verifice emailul si mesajele text de pe telefon, pentru ca acestia urmeaza sa primeasca o instiintare oficiala prin aceste doua mijloace de comunicare.

De asemenea, Michael O’Leary, CEO-ul companiei, a declarat ca Ryanair va incerca sa anuleze curse operate de pe aeroporturi importante, unde sansele de a reruta pasagerii sunt foarte mari. Operatorul aerian sustine ca cele mai afectate aeroporturi vor fi cele din Barcelona, Bruxelles-Charleroix, Dublin, Lisabona, Londra-Stansted, Madrid, Milano-Bergamo, Porto si Roma-Fiumicino.

Ce primesti daca zborul tau e anulat?

Compania sustine ca pasagerii ale caror zboruri au fost anulate isi pot schimba gartis zborul, in limita locurilor disponibile, sau pot cere returnarea banilor pe bilete. Sumele ar urma sa fie returnate in maximum sapte zile lucratoare.

„Suntem constienti ca anularea zborurilor va crea neplaceri si de aceea vom face toate eforturile necesare sa dam curs tuturor cererilor primite, in conformitate cu directiva UE nr. 261/2004”, sustin oficialii companiei.

Ai dreptul la conpensatii?

Tot ce-i posibil. In teorie, compensatiile prevazute in aceasta directiva europeana pot fi de pana la 400 de Euro, pentru zboruri de mediu curier in Europa, si pot atinge nivelul de 600 de euro pentru curse mai lungi de 3.500 de km, conform AirHelp, lider mondial in obtinerea de compensatii pentru zborurile intarziate si anulate.

Totusi, Ryanair nu va plati compensatii daca notifica pasagerii, cu cel putin doua saptamani inaintea datei zborului anulat, sau daca pasagerii sunt rerutati pe curse care zboara cu cel mult doua ore mai devreme si aterizeaza cu cel mult patru ore mai tarziu decat cursa anulata.

Daca anuntul vine la mai putin de o saptamana pana la cursa anulata, Ryanair va trebui sa plateasca compensatii in cazul in care nu reuseste sa gaseasca o cursa care sa decoleze cu maximum o ora fata de zborul programat si sa aterizeze la destinatie cu maximum doua ore fata de aceasta.

Pont IVISIT.RO Poti cere compensatii si pentru alte servicii pe care le-ai pierdut sau le-ai facut, deci pastreaza orice bon pe care il ai!

De ce a trebuit Ryanair sa anuleze atat de multe curse?

Initial, compania a spus ca prin anularea zborurilor doreste sa diminueze intarzierile cauzate de aglomerarea programului de zbor, cauzat de conditiile meteo sau de sezonul de vacante. Mai tarziu insa, reprezentantii Ryanair au spus ca, de fapt, au incurcat programul de libere obligatorii ale pilotilor.

Nu in ultimul rand, o alta explicatie adusa in atentia publicului de catre publicatia The Telegraph, care citeaza surse din interiorul companiei, este aceea ca, in ultimele 12 luni, mai mult de 140 de piloti au plecat la compania concurenta Norwegian. Oficial, compania a negat aceasta informatie.

Cat poate pierde Ryanair in urma acestor anulari?

Prin publicarea in acest moment a listei complete cu zboruri anulate, compania s-a asigurat ca pasagerii nu pot cere compensatii, conform directivei UE, deci pierderea calculata initial, aproximativ 120 de milioane de euro, poate sa fie redusa la circa 70 de milioane de euro.

Totusi, credibilitatea Ryanair va fi serios zdruncinata de aceasta situatie, iar pierderile pe termen lung ar putea fi mult mai mari.