Sacrificaţi-vă vara aceasta, dacă mergeţi la mare pe litoralul românesc, este spre binele întregii naţiuni. Veţi fi nevoiţi să ocoliţi utilaje şi echipe de muncitori care vor da zor să termine lucrări finanţate din fonduri europene. 

Interdicţia temporară de construire pentru anumite categorii de lucrări, impusă în fiecare an, în perioada 15 mai-15 septembrie, a fost ridicată de Guvern, în şedinţa de miercuri. Lucrările derulate în cadrul unor programe și proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, cele aflate în curs, cele  sezoniere, cele care necesită intervenție urgentă, cele care nu aduc atingere activității turistice, aflate în stațiunile de pe litoral sau în zona plajelor cu destinație turistică pot fi făcute şi pe timpul verii.

“Aceste lucrări – de pregătire, reparare, curățare a clădirilor, de reparare a străzilor și de dotare tehnico-edilitară – sunt necesare pentru eliminarea riscurilor privind sănătatea și securitatea oamenilor. Aceste lucrări vor permite o mai bună absorbție a fondurilor europene”, precizează Guvernul, într-un comunicat.

Executivul a modificat astfel articolul 6 din Legea nr. 597/2001 privind unele măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de coastă a Mării Negre.

Premierul Victor Ponta spunea pe 1 mai, la Constanţa, că “era o lege de acum câţiva ani, în care în intervalul 15 mai – 15 septembrie nu se lucra şi apoi venea iarna şi iar nu se lucra”.

“Avem fonduri europene şi dacă nu lucrăm pierdem banii. Ramânem cu şantierul nu doar în Mamaia, ci şi în alte zone. Pentru programele cu fonduri europene, evident, în condiţii de protecţie a turiştilor, trebuie continuate şi finalizate lucrările”, preciza şeful Executivului.

Decizia Executivului nemulţumeşte cel puţin o asociaţie patronală din turism. Federaţia Patronatele din Turism şi Servicii a avertizat, înainte de 1 mai, că trebuie terminate şantierele de pe litoral pentru că turiştii nu vin să se relaxeze printre schele şi muncitori sau să viziteze şantierele patriei în concediu.