Un charter de la Teheran va ateriza în perioada 19 iulie-27 septembrie la Bucureşti şi va aduce în România peste 1.500 de turişti în vacanţe pe litoral, la munte, în Deltă sau în Capitală. Dacă depăşim şi problema cu vizele pentru ei.

E dificil să aduci turişti în România nu numai din Iran, ci şi din China şi Emiratele Arabe Unite.

Reprezentanţii unor agenţii de turism din Iran, prezenţi zilele acestea la un infotrip pe litoral, au arătat că cea mai mare problemă pe care o întâmpină la trimiterea turiştilor în România este obţinerea vizelor. Ei spun că au încercat în ultimii ani, fără succes, să organizeze zboruri charter către litoralul românesc.

„Au fost 32 de invitați acceptați de IGPR. Patru vize au fost respinse, șase au fost acceptate, iar pentru celelalte 22 de persoane nu avem niciun răspuns. Motivul a fost imigrarea ilegală. Este o eroare, un exces de putere sau o concurență neloială”, declară Asgari Mahrab, managerul unei agenții de turism şi al unei companii aeriene.

Reprezentantul unei alte agenții de turism spune că iranienii au aflat despre frumusețea litoralului românesc și că vor să-l viziteze, dar se orientează spre țări precum Bulgaria, acolo unde obținerea vizei durează doar 10 zile.

„România trebuie promovată în Iran. Puțini sunt cei care îi cunosc potențialul turistic și este mult de muncă. După ce rezolvăm cu viza și prima cursă charter va veni aici, fiecare poate să transmită mesajul mai departe și să vină mai mulți turiști”, a spus acesta.

Majoritatea familiilor iraniene vor vacanţe all-inclusive, să vină cu copiii și să se odihnească, să plece cu o amintire frumoasă. Tinerii vin pentru cluburile din Mamaia..

„Pentru piața Iranului se menține problema dificultății obținerii vizei. Purtăm discuții în continuare cu Ministerul Afacerilor Externe”, a declarat Corina Martin, președintele Asociației Litoral-Delta Dunării.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, care a cerut Guvernului recunoaşterea incomingului ca export de servicii, face demersuri şi pentru simplificarea regimului de vize pentru străinii care vin în România.

Anul trecut 1,7 milioane de turiști străini au vizitat România. Aceștia au petrecut 3,5 milioane de nopți în țara noastră, de 4 ori mai puțin decât în Bulgaria (14,3 milioane de înnoptări), de 3,5 ori mai puțin decât în Ungaria (12,3 milioane de înnoptări), de 6 ori mai puțin decât în Cehia (20,8 milioane de înnoptări) și de 22 de ori mai puțin decât în Austria (78,1 milioane de înnoptări).

Ivisit.ro îţi recomandă şi: