Sute de turiști români au fost surprinși în vacanță în Bulgaria de inundațiile devastatoare, care au afectat în special nord-estul și centrul țării în ultimele două zile și care s-au soldat cu moartea a cel puțin 11 persoane. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, niciun cetățean român nu se află printre victime, Ambasada României la Sofia trimițând o echipă mobilă către stațiunea Albena, una dintre cele mai grav afectate de inundații.

29 de turiști și opt mașini vor fi readuși în țară de MAI

Un autocar al Ministerului de Interne și mai multe autoplatforme au plecat, duminică dimineață, în jurul orei 9.30, de la Constanța către stațiunea Albena, din Bulgaria, pentru a readuce în țară 29 de turiști români și opt autoturisme, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat, citat de mediafax.ro.

Deși aproape 1.000 de români s-ar fi aflat pe teritoriul Bulgariei, în zonele afectate de inundații, doar cei 29 de turiști din Albena au solicitat ajutorul autorităților române pentru a reveni în țară, restul fie venind pe cont propriu, fie optând pentru a-și continua sejururile, a mai precizat Raed Arafat.

De ieri de la ora 16.30 și până în această dimineață, 244 de persoane, aflate la bordul a 73 de autoturisme, venite dinspre stațiunea Albena au tranzitat punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria, au mai precizat autoritățile române.

Ministrul delegat pentru Turism, deplasare de urgență la Albena

„Ambasada României la Sofia a fost contactată de mai mulţi cetăţeni români aflaţi pe litoralul bulgăresc care au prezentat situaţia dificilă în care se află în staţiunea Albena, care a fost cea mai afectată de inundaţii. Nu există date oficiale privind numărul turiştilor români aflaţi în această staţiune, însă după estimările misiunii diplomatice, efectuate pe baza apelurilor telefonice, numărul acestora ar putea fi de aproximativ 1.000 de persoane”, se arată în comunicatul MAE.

De asemenea, ministrul delegat pentru Turism, Florin Jianu, s-a deplasat de urgență la Albena, pentru a evalua situația turiștilor români și a lua măsurile necesare reîntoarcerii acestora în țară. Astfel, autoritățile române vor trimite autocare la Albena, pentru a aduce în ţară turiştii blocaţi. Ministrul Florin Jianu a anunţat că şi maşinile avariate ale acestora vor fi aduse în ţară gratuit.

„Ne-au spus că nu pot decât să discute diploamtic”

Mai mulți turiști români s-au plâns că fost abandonați de autoritățile bulgare și că, deși le-au cerut contra cost o platformă pe care să-și urce mașinile, au fost refuzați.

”Nu a venit nimeni să vorbească cu noi, să ne spună dacă putem ieşi din hotel, sunt români disperaţi, care nu pot pleca de aici. Sunt mulţi români aici, sunt copii, situaţia e disperată, s-a rupt şi faleza, restaurantul este distrus. Sunt oameni care nu pot pleca pentru că au maşinile acoperite cu apă, au autoturismele distruse de mâlul care a intrat până la scaune, a fost apă de un metru şi 20 de centimetri, iar bulgarii şi-au bătut joc de noi”, a declarat, pentru mediafax.ro, Eliza Panait, o turistă din România aflată la Albena.

Pe de altă parte, turiștii au fost nemulțumiți și de modul în care au reacționat autoritățile române Bulgaria. „Suntem 5 familii cu copii mici care plâng de foame. Am sunat la Ambasada Română și mi-au spus că sunăm la agenție pentru că ei nu pot să facă altceva dect să discute diplomatic. Bulgarii sunt foarte indiferenți, pentru că au fost atenționați, dar nu au făcut nimic. Când s-a umplut hotelul de apă au spus asta e, natura. Tot personalul hotelului a părăsit imobilul. A rămas doar recepționera, iar nou am adunat apa prin sala de mese și holuri. Cei de la agenție au tot spus că o să se rezolve”, a povestit, pentru B1 TV, Elena Ular, o altă turistă cazată în Albena.

Cetățenii români aflaţi în situaţii deosebite în staţiunile din Bulgaria afectate de inundaţii pot apela telefonul de urgenţă al ambasadei: 00359 879 440 758. În ceea ce privește starea drumurilor, MAE precizează că, din datele obținute de la Centrul Operativ al Ministerului de Interne din Bulgaria, acestea sunt practicabile.

„În zonele unde sunt restricţii de viteză sau se circulă pe o singură bandă, poliţia bulgară se află la faţa locului şi dirijează traficul rutier. Drumul dinspre Albena spre România este practicabil şi se recomandă revenirea în ţară pe traseulş Albena –  Balchik – Durankulak – Vama Veche. În situaţia în care traficul se aglomerează pe ruta mai sus menţionată, se recomandă ca rezervă traseul Albena  – Dobrich – General Toşevo – Kardam – Negru Vodă”, se arată într-un comunicat al MAE.