Aeroportul Internaţional Hamad, din Doha, deschis în mai, şi Qatar Airways implementează pe aeroportul proiectat să primească 30 de milioane de pasageri pe an, pentru început, două programe-cheie ale industriei pentru sporirea securităţii şi îmbunătăţirea confortului pasagerilor, denumite Smart Security şi Fast Travel.

Smart Security, un proiect comun IATA şi ACI, se mai aplică pe aeroporturile Schiphol din Amsterdam şi Heathrow din Londra.

Programul urmăreşte consolidarea securităţii printr-o mai bună utilizare a tehnologiilor de screening existente la punctele de control și introducerea de noi tehnologii cu capacități avansate de verificare a pasagerilor, creşterea eficienţei operaţionale la punctele de control şi reducerea timpului de aşteptare pentru pasageri. Toată lumea are de câştigat: pasageri, companii aeriene, aeroporturi, inclusiv guvernele – acestea având o capacitate mai mare de a contracara ameninţările teroriste.

Pe Aeroportul Internaţional Hamad, programul Fast Travel include cinci din cele șase opțiuni rapide de călătorie de tip self-service, cum ar fi: Check-in, Bags-Ready-To-Go (denumit local Qatar Airways My Q-Tag service), Flight Rebooking, Self-Boarding şi Baggage Recovery. În perioada următoare va fi adoptat şi al şaselea serviciu, Document Check.

„Qatar Airways și Aeroportul Internațional Hamad se angajează să ofere pasagerilor cea mai bună experiență posibilă. Suntem încântaţi să fim printre primele aeroporturi din lume care adoptă aceste programe”, a declarat Akbar Al Baker, directorul excutiv al Qatar Airways.

„Suntem încântaţi că Aeroportul Internaţional Hamad şi Qatar Airways sunt parteneri în inițiativa Fast Travel şi Smart Security. Companiile se alătură unui grup tot mai mare de companii vizionare care sunt angajate în optimizarea procedurilor şi tehnologiei”, a declarat Tony Tyler, directorul general IATA.

În noul aeroport, călătorii îşi pot face formalităţile la 138 de ghişee check-in, iar autorităţile de frontieră au 50 de ghişee de control al paşapoartelor. Aerogara are 41 de porţi de îmbarcare, unele dintre ele special construite pentru cel mai mare avion de pasageri al momentului, Airbus A380.

Şi pasagerii români vor beneficia de aceste facilităţi. Zborul Doha-Bucureşti-Doha este operat de pe noul aeroport Hamad, pe care Qatar Airways şi-a mutat în 27 mai toate operaţiunile.

Aeroportul se întinde pe o suprafaţă de 29 de kilometri pătraţi, 60% din perimetru fiind teren artificial construit în mare. Hamad International Airport  a fost proiectat să primească acum 30 de milioane de pasageri pe an însă la finalizarea completă a lucrărilor de construcţie, capacitatea acestuia va creşte până la 50 de milioane. La finalizare va avea 80 de magazine, 30 de restaurante şi cafenele şi nenumărate lounge-uri ale companiilor aeriene.

 

Ivisit.ro îţi recomandă şi: