Juriul Internaţional Blue Flag (care certifică condiţile deosebite întrunite de plajele din lumea întreagă) a acordat, luna aceasta, 21 de noi distincţii Greciei, care a surclasat astfel Turcia, ocupând locul doi la nivel mondial în topul ţărilor care au cele mai multe plaje Blue Flag, după Spania, relatează Greek Reporter.

Cele 21 de plaje care au primit anul acesta distincţia internaţională Blue Flag sunt Ouranoupoli şi Porto Carras, din Halkidiki, Monemvasia şi Vathi, din Pelopones, Barbati, Canal d`Amour şi Chalikounas din Creta, Porto Katsiki din Lefkada, Myrtos din Kefalonia, Chrissi Akti, Elounda şi Agia Marina din Creta, Faliraki şi Kallithea din Rhodos, Kalafatis din Mykonos, Petra şi Molyvos din Lesbos şi Plati din Lemnos.
Astfel, Grecia are în total 408 plaje şi 10 porturi pentru iahturi recompensate cu Blue Flag, fiind pe locul doi din 51 de state incluse în acest clasament internaţional. Locul întâi este ocupat de Spania, cu 571 de plaje Blue Flag, iar pe locul trei se află Turcia, cu 387. Franţa, cu 379 de plaje Blue Flag ocupă poziţia a patra, iar clasamentul primelor cinci ţări este încheiat de Portugalia, cu 298 de plaje.

Blue Flag este o distincţie internaţională acordată plajelor care îndeplinesc o serie de criterii stricte privind calitatea şi respectarea condiţiilor de mediu, ce se acordă din 1987. Printre cele 32 de criterii se numără calitatea apei, curăţenia, securitatea turiştilor şi protejarea naturii. Programul este coordonat de Fundaţia pentru Educaţia Mediului, cu sediul la Copenhaga, Danemarca, care cuprinde 63 de state membre.