Veniturile suplimentare ale hotelurilor și agențiilor de turism rezultate din acordarea voucherelor de vacanţă angajaţilor ar putea ajunge la 400 de milioane de euro pe an. Calculul realizat de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) reprezintă un scenariu optimist. Scenariul pesimist e că în circuitul financiar se vor introduce încasări de aproximativ 173 de milioane de euro pe an.

FPTR ia în calcul un număr de 5,1 milioane de angajaţi, la finalul anului 2013, dintre care 1,1 milioane sunt bugetari.

„Dacă fiecare din cei peste cinci milioane de angajați ar primi vouchere de vacanță, valoarea maximă a tichetelor pe care le poate primi o persoană fiind de 5.100 de lei (5.400 de lei, după 1 iulie, când salariul minim creşte la 900 de lei n.r.) atunci rezultă că potențialul maxim al pieței este de peste 26 de miliarde de lei (aprox. 5,7 miliarde de euro). Din această sumă, peste 6 miliarde de lei (aprox. 1,3 miliarde de euro) ar proveni doar de la bugetari”, arată FTPR.

După ce angajatorii, hotelierii și agențiile de turism se vor obișnui cu acest sistem de plată se va utiliza aproximativ 30% din capacitatea pieței, respectiv 400 de milioane de euro. Ceea ce reprezintă „un scenariu realist, ținând cont de posibilitățile financiare ale firmelor și de disponibilitatea patronilor de a-și motiva angajații”, arată FPTR

„Cu alte cuvinte, prin utilizarea voucherelor de vacanță, se pot introduce în circuitul financiar încasări de 173 de milioane de euro pe an în cel mai pesimist scenariu”, susţine FPTR.

Sunt calcule pentru anul următor însă pentru că legea aprobată în Camera Deputaţilor pe 3 iunie trebuie să fie promulgată de preşedintele Traian Băsescu, iar sistemul electronic de emitere a voucherelor trebuie pus la punct de Autoritatea Naţională de Turism, emitentul acestora.

FPTR estimează că circulația turistică internă va crește cu 20% din primul an de introducere a tichetelor de vacanță. Acest lucru se va reflecta în sumele încasate de stat din industria turistică, care vor crește cu 7%.

Limitarea comisionului agenţiilor nu este pe placul agenţilor de turism

Agenţii de turism cer deja îmbunătăţirea proiectului de lege adoptat marţi de Camera Deputaţilor.

„În mod normal, legea pieţei trebuie să dicteze. În opinia noastră, niciunul din elementele pachetului turistic – cazare, masă, transport, servicii de consultanţă ale agenţiei şi altele – nu poate fi limitat  discriminatoriu. Important este ca turistul să beneficieze de cel mai bun raport preţ-calitate”, susţine Adrian Voican, directorul general al Bibi Touring.

Topul primelor de vacanţă bugetate de ministere în anul 2009, singurul an în care bugetarii le-au primit

 • MAI: 123 de milioane de lei (29,2 milioane de euro)
 • Ministerul Finanţelor Publice: 55,6 milioane de lei (13,2 milioane de euro)
 • Ministerul Justiţiei: 40,6 milioane de lei (9,6 milioane de euro)
 • Ministerul Public: 17 milioane de lei (4,04 milioane de euro)
 • Ministerul Sănătăţii: 12,5 milioane de lei (2,97 de milioane de euro)
 • Ministerul Mediului: 8,3 milioane de lei, (1,97 de milioane de euro)
 • Ministerul Afacerilor Externe: 6,9 milioane de lei (1,64 de milioane de euro)
 • Ministerul Muncii: 3,1 milioane de lei (0,73 de milioane de euro)
 • Ministerul Apărării Naţionale: 2,1 milioane de lei (0,5 milioane de euro)
 • Ministerul IMM: 1,4 milioane de lei (0,3 milioane de euro)
 • Ministerul Economiei: 1,1 milioane de lei (0,2 milioane de euro)
 • Ministerul Turismului: 0,5 milioane de lei (0,1 milioane de euro)

Total: 64,46 de milioane de euro
Ivisit.ro îţi mai recomandă şi: