17 zone de scăldat din România au o calitate a apei “excelentă” și 33 de zone pentru scăldat au obținut calificativul “satisfăcător” din partea Agenției Europene de Mediu. Din cele 50 de zone de scăldat analizate de specialiștii europeni 49 se află în zona de coastă și una în interior.

Ciprul a obținut calificativul “excelent” pentru toate zonele de scăldat, indiferent că este vorba de mare, râuri sau lacuri. Este pentru al doilea an când Cipru ocupă poziția fruntașă în acest clasament, informează Reuters.

Raportul anual al Agenției Europene de Mediu arată că în 2013 calitatea apei mării, râurilor şi lacurilor din Europa a fost în general foarte bună, în contextul în care peste 95% din aceste zone au îndeplinit cerinţele minime în materie, în creştere faţă de 94% în 2012.

Apa din locurile de scăldat din Luxemburg a obținut, de asemenea, calificativul “excelent”.

Ciprul și Luxemburg sunt urmate de Malta, unde 99% din zonele pentru scăldat au obţinut calificativul “excelent”, Croaţia, cu 95% din zone și Grecia cu 93%.

În schimb Estonia, Olanda, Belgia, Franța, Spania și Irlanda au obținut calificativul “slab” pentru apele din zonele de scăldat.

“Calitatea apelor pentru scăldat din Europa continuă să se afle la un standard înalt şi acesta este un lucru bun, însă nu ne putem permite să ne mulţumim cu situaţia actuală atunci când e vorba despre o resursă atât de preţioasă ca apa. Trebuie să continuăm să ne asigurăm că apa potabilă şi apa pentru scăldat, precum şi ecosistemele acvatice europene sunt protejate pe deplin”, a declarat comisarul pentru mediu, Janez Potocnik.

Ivisit.ro îți mai recomandă: