De la Londra la Roma sau Milano, taximetriştii din mai multe oraşe europene vor protesta astăzi faţă de concurenţa venită din partea serviciilor de taximetrie la cerere care au revoluţionat piaţa serviciilor de transport, scrie AFP.

Asistăm astfel la prima grevă la nivel european a taximetriştilor, motiv pentru care traficul rutier va fi afectat, iar aglomerația își va spune cuvântul în marile orașe ale bătrânului continent, precum Londra, Paris, Roma, Berlin şi Milano. Ţinta protestelor taximetriştilor tradiţionali este firma americană Uber care oferă servicii de taximetrie la cerere printr-o aplicaţie smartphone ocolind însă reglementările stricte care trebuie respectate de şoferii cu licenţă.

La Paris, taximetriştii se vor aduna în apropierea principalelor aeroporturi, Charles de Gaulle şi Orly, marșul urmând a fi mutat în centrul orașului. La Roma, taximetriştii vor protesta prin perceperea unui preţ de doar 10 euro pe călătorie, acelaşi tarif cu cel solicitat de competitori. În Germania, nenumărate vor bloca traficul la Berlin şi Hamburg.

Toate acest proteste vin la o zi după ce compania de taximetrie Uber a fost evaluată la 17 miliarde de dolari, una din cele mai mari cifre pentru o companie nou creată din sectorul tehnologiei. Lansată în 2009, aplicaţia Uber permite clienţilor să ia legătură în mod direct cu serviciile de taximetrie la cerere. Numai în Franţa se estimează că sunt 10.000 de vehicule şi motociclete care practică acest gen de servicii. Şoferii pot să preia pasagerii care au făcut o rezervare anterioară dar nu îi pot prelua şi de pe stradă. Cel mai important este faptul că şoferii nu trebuie să plătească suma de 240.000 de euro cerută pentru o licenţă de către proprietarii de taxiuri tradiţionale.